Macron avertizează că Europa "poate muri"

Postat la 26 aprilie 2024 43 afişări

Macron avertizează că Europa "poate muri"

Emmanuel Macron a avertizat că Uniunea Europeană se confruntă cu o ameninţare "mortală" din cauza declinului economic, a iliberalismului în creştere şi a revenirii războiului pe continent în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Într-un discurs ţinut joi la Universitatea Sorbona, preşedintele Franţei a schiţat un portret sumbru al provocărilor cu care se confruntă Europa.

Macron a pledat pentru schimbări radicale în politicile de apărare, monetare şi de investiţii ale blocului comunitar.

"Trebuie să fim lucizi că Europa noastră de astăzi poate muri şi depinde de alegerile pe care le facem acum", a spus el. "Regulile jocului s-au schimbat".

El a spus că Uniunea Europeană trebuie să investească sute de miliarde de euro în fiecare an în noi tehnologii, în consolidarea apărării şi în decarbonizarea economiei, potrivit Financial Times.

Macron a susţinut ideea avansării integrării europene pentru a stimula cooperarea în industria de apărare şi a cerut UE să îşi dezvolte propriul "concept strategic" pentru o apărare europeană comună compatibilă cu NATO.

De asemenea, el a sugerat o politică de "preferinţă europeană" în industriile de apărare şi spaţială care să fie înscrisă în tratatele UE, un proces care ar dura ani de zile.

Discursul de peste 100 de minute de joi, numit Sorbona II, reprezintă o revenire la un alt discurs ţinut pe aceeaşi scenă în 2017, în care a enumerat zeci de propuneri referitoare la toate domeniile, de la apărare la tehnologie, pentru a construi o Europă mai puţin dependentă de alte puteri.

Europa nu trebuie să fie vasala Statelor Unite

Preşedintele Franţei a salutat progresele pe care Uniunea Europeană le-a făcut de atunci în direcţia construirii "autonomiei sale strategice" şi a reiterat apelul său pentru ca Europa să îşi asume mai multă responsabilitate pentru securitatea sa.

"O Europă puternică trebuie să se facă respectată şi să îşi asigure propria securitate. Ea trebuie să aibă frontiere şi să le protejeze. Ea trebuie să vadă riscurile cu care se confruntă şi să se pregătească pentru ele", a declarat Macron.

Macron a cerut de mult timp o "autonomie strategică" europeană care să implice o mai mică dependenţă faţă de Statele Unite, o poziţie care a căpătat o rezonanţă mai mare în contextul încercării lui Donald Trump de a reveni la Casa Albă.

Europa "trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite şi că ştie să vorbească şi cu toate celelalte regiuni ale lumii", a spus Macron.

Mulţi oficiali europeni consideră că în prezent nu există o alternativă credibilă la umbrela militară americană.

Europa riscă să rămână în urmă din punct de vedere economic

Macron a declarat că Europa riscă să rămână în urmă şi din punct de vedere economic, deoarece regulile globale de liber schimb sunt contestate de concurenţi importanţi. Banca Centrală Europeană nu ar mai trebui să vizeze doar inflaţia, ci şi creşterea economică şi obiectivele climatice, a spus el.

Uniunea Europeană ar trebui să accepte derogări de la propriile reguli de concurenţă pentru a putea sprijini firmele din sectoare precum inteligenţa artificială şi energia verde în faţa "subvenţiilor excesive" din partea SUA şi a Chinei, a spus Macron.

Europa are nevoie de pieţe mai puţin fragmentate pentru energie, telecomunicaţii şi servicii financiare şi trebuie, de asemenea, să reducă birocraţia, a adăugat el.

Discursul de joi a fost prezentat de consilierii lui Macron ca fiind contribuţia Franţei la agenda strategică a UE pentru următorii cinci ani. Agenda urmează să fie stabilită după alegerile europarlamentare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
avertizare,
deces,
europa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.